top of page

7Tech levert wederom kennis, vaardigheden èn pracht-werkstukken voor basisschoolleerlingen

Na zes vrijdagen hard werken presenteerden leerlingen van verschillende Enschedese basisscholen vrijdag 8 april het resultaat: drie werkstukken, gemaakt binnen verschillende werelden van de techniek. Een tafel van hout, een lamp van metaal en een kunstwerk gemaakt op een iMac.

Vol trots lopen de ongeveer dertig kinderen hun ouders en leerkrachten rond te leiden langs het gemaakte werk. “Dit is het computerlokaal, we hebben Adobe Photoshop gebruikt en onze eigen foto in een zelfgetekend landschap gemonteerd. Kijk, dat doe je zo!” zegt Amber, 10 jaar oud terwijl haar moeder verbaasd naar de computervaardigheid van haar dochter kijkt. “Een handtekening zetten op het bewijs van deelname is wel heel officieel!” lacht de 11-jarige Kerem trots terwijl zijn vader het moment vastlegt op de foto. “Kom mam, ik laat je mijn lamp zien! Hij doet het echt hoor, loop mee!” zegt een andere leerling.


Alvast kijkje nemen op vmbo

“We willen de leerlingen laten zien hoe gaaf het werken met verschillende technieken kan zijn.” zegt Floor de Vries van 7Tech. “Het initiatief van 7Tech is bedoeld om leerlingen van groep 7 een kijkje te laten nemen op het vmbo. We nodigen leerlingen uit en ze kunnen op vrijwillige basis inschrijven voor zes vrijdagmiddagen. De deelnemers komen naar de Wethouder Beversstraat en gaan met drie verschillende werkstukken aan de slag. Het resultaat is echt om trots op te zijn en dat zien de ouders vandaag.” legt De Vries uit. Aan deze workshops hebben de leerlingen van de Enschedese basisscholen De Regenboog, ODBS Het Stroink, CBS Anna van Buren en De Windroos deelgenomen.


Heus diploma

Na de workshops ontvangen de leerlingen een bewijs van deelname, een diploma dat de geleerde vaardigheden en kennis onderschrijft. Gespannen gezichten van de deelnemers bij het zetten van hun handtekening op het bewijs van deelname toont aan dat het een serieuze aangelegenheid is. Het opzetten van de 7Tech workshops ligt in handen van de de docenten van Het Stedelijk Vakcollege en het Bonhoeffer college. “We delen de praktijklokalen in ons gebouw en we delen de kennis. Op deze wijze bieden we de leerlingen een optimale kans om te ontdekken hoe gaaf een technisch beroep kan zijn.” zegt Levi Wolbers, docent produceren, installeren en energie van het Bonhoeffer. Collega docent Jos Doppen van Het Stedelijk Vakcollege knikt instemmend: “Het enthousiasme en de motivatie bij de deelnemers is groot. Soms is het een uitdaging om de werkstukken af te krijgen maar aan de reacties van de ouders en de leerkrachten van de basisschool te merken, verdient het resultaat een groot compliment voor de leerlingen.


7Tech

Het voortgezet onderwijs heeft de opdracht van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen om leerlingen op een jonge leeftijd wegwijs te maken in de techniek. “Er is nu al een grote vraag naar technisch personeel. Die vraag kan een groter probleem worden in de nabije toekomst. Met 7Tech proberen we leerlingen op jonge leeftijd kennis te laten maken met onze scholen en de technische opleidingen die we bieden.” vertelt Floor de Vries. Aan de brede lach op het gezicht van de coördinator van 7Techn te zien, is ze blij dat de presentatie weer ‘live’ kan met ouders. De Vries: “Hè! Daar waren we allemaal aan toe. Na twee versimpelde presentaties (door de corona maatregelen mochten ouders de vorige presentaties niet bezoeken red.) is dit wel heel mooi om te zien; trotse leerlingen, trotse ouders en trotse basisschoolleerkrachten. De opkomst was groot! En groter dan verwacht!”

bottom of page