Canisius maakt praktisch werk van Keuzevak Duurzame Energie
In Nederland groeit de behoefte aan jong technisch talent dat alle oplossingen voor duurzame energie kan helpen ontwerpen en daadwerkelijk installeren. Ook in Tubbergen en omgeving is hier veel werk in, van bouw tot en met installatietechniek. Reden genoeg voor het Canisius in Tubbergen om het Keuzevak Duurzame Energie te introduceren. Ook hier is de samenwerking gezocht met het lokale bedrijfsleven, dé kracht van STO Almelo en omstreken.
TDI Techniek in Reutum
Voor het Keuzevak Duurzame Energie werkt het Canisius in Tubbergen samen met TDI Techniek in Reutum. Dit installatiebedrijf is actief met onder andere warmtepompen en zonneboilers. De leerlingen die dit keuzevak volgen gaan in totaal zeven keer naar TDI toe.
Veelzijdige kennismaking
De eerste van de zeven bezoeken stond in het teken van veiligheid. Vervolgens maakten de leerlingen kennis met uitdagende onderwerpen, zoals technisch tekenen. Een van de opdrachten was ook het monteren van zonnepanelen. Dat lijkt misschien eenvoudig, maar moet aan veel regels voldoen. Leerlingen leerden hoe zij met een speciaal digitaal programma over de montage van zonenpanelen. Hoe ze deze bijvoorbeeld het beste op het dak van hun eigen huis konden monteren. Na deze opdracht werden de handen uit de mouwen gestoken en werden hun technische tekeningen werkelijkheid: leerlingen gingen daadwerkelijk zonnepanelen monteren. Daarbij kregen ze uitleg over de rol van een omvormer en hoe je deze aan moet sluiten op de zonnepanelen.
Aan de slag in de praktijk
Naast de opdrachten bij TDI gaan de leerlingen ook op bezoek bij een klant in Tubbergen: een gemeenschapsgebouw. Hier hebben ze met een infraroodcamera zelf bekeken hoe goed het gebouw was geïsoleerd. Samen werd besproken hoe ze de isolatie van het gebouw konden verbeteren. Daarnaast hebben de leerlingen gekeken naar het aansluiten van warmtepompen en zonneboilers.
Afsluiting met doorkijkje naar toekomst
Op 25 juni is het keuzevak Duurzame Energie afgesloten met een theorietoets. DE ouders werden daarna later op de middag uitgenodigd en kregen uitleg van Tom Droste zelf over het keuzevak. Van het filmpje dat is gemaakt tijdens het keuzevak hebben we ze de preview laten zien. Ook kregen uitleg van IW over vervolgmogelijkheden in dit vak. Ook opleider IW was uitgenodigd. Deze mbo-opleider is gevestigd in het Techniekhuis Twente en gespecialiseerd in installatietechnische opleidingen. Leo Benneker van IW gaf op 25 juni een praktische uitleg over alle mogelijkheden die er zijn voor vmbo-leerlingen als zij door willen studeren binnen duurzame energie in relatie tot installatietechniek.
Onderdeel van standaard aanbod
De eerste ronde van dit keuzevak is zo goed bevallen, dat het onderdeel wordt van het standaard aanbod van STO Almelo e.o. Een groep leerlingen van ook het Alma College, het Noordik Vroomshoop en Vriezenveen en het Zone.college krijgt dan de kans om duurzame energie te ontdekken. Het wordt vanaf komend schooljaar ook extern aangeboden binnen Almelo e.o. Er staat weer een grote groep klaar vanuit het Alma en Noordik Vroomshoop om dit keuzevak te volgen.