Derde klas leerling PIE Koen doet examen na afronding vier profielmodules
Koen is derde klas mentor leerling van Uilko Spijker, docent PIE op De Waerdenborch. Koen is getalenteerd én super gemotiveerd en wil beslist door in de techniek. Onlangs deed deze 15-jarige derdeklasser eindexamen voor PIE! Koen besloot al vroeg in leerjaar 3 om maar liefst vier profielmodules af te ronden, twee meer dan de andere leerlingen. STO Twente ging ter plekke kijken hoe dit Holtense techniek succes precies in elkaar steekt. Ontdek hoe een goede begeleiding vanuit school, inzet, motivatie én een enthousiaste vader het verschil maken.
Ambitieus & gedreven
Uilko: “Koen is heel ambitieus en gedreven om het beste uit zichzelf te halen. Eigenlijk heeft hij zijn plan al uitgestippeld voor de rest van zijn studieloopbaan en wil hij zich voor nu specialiseren in domotica. Toen zijn besluit viel om door te pakken, deed hij afgelopen schooljaar maar liefst vier profielmodules, het dubbele van wat gangbaar is. Dat zegt iets over zijn inzet. Mooi om te zien is dat de motivatie en inzet van Koen op de andere leerlingen afstraalt.” Overigens, in het vorige schooljaar had De Waerdenborch maar liefst drie leerlingen uit leerjaar drie die het PIE-examen deden, waarvan één meisje.
Geluk van eveneens technische vader
Koen heeft niet alleen veel talent en drive, maar ook het geluk van een vader die hem stimuleert: Koen: “Mijn vader zit in de wereld van elektrotechniek en werd in 2003 Nederlands kampioen industriële automatisering. Nu is hij verantwoordelijk voor de elektrotechniek wedstrijden van Skills Netherlands. Tevens is hij de internationaal expert/jury bij de buitenlandse wedstrijden. Toen ik in groep 7 zat nam hij mij al mee naar scholen zodat ik een goede beslissing kon maken waarin ik door wilde, zoals dus in PIE. Techniek kreeg ik met de paplepel ingegoten, en van mijn vader krijg ik nog steeds heel veel support. Maar ik vond het sowieso altijd al leuk om met mijn handen te werken, vroeger en helemaal nu. Concreet dingen maken, geweldig! Het was niet heel zwaar om in één jaar de vier profielmodules af te ronden. Dat liep eigenlijk perfect. Mijn klasgenoten steunen me positief, ze vinden het gaaf dat ik zo gemotiveerd en gedreven ben.” Ook is Koen blij met de ondersteuning van Uilko Spijker, zijn mentordocent: “Dit jaar heeft hij mij goed geholpen bij het doorlopen van alle extra lesstof. Als ik ergens hulp bij nodig had, kreeg ik dat van mijnheer Spijker, maar ook van zijn collega-docent mevrouw Mensink.”
Stage en bijbaan bij DomotiFactory
De motivatie van Koen kreeg een extra trigger omdat hij graag wil doorleren in domotica en voor volgend jaar al een stage op zak heeft bij DomotiFactory in Enter, vlakbij Koens woonplaats Rijssen. Koen: “Daar heb ik ook al een bijbaan, dus ik leer nu al van alles. Na mijn stage en de afronding van het vmbo wil ik doorleren bij REMO West-Twente, óf in de mechatronica óf in de elektrotechniek.” Mooi is dat Koen binnenkort als vmbo-leerling ook intern bij DomotiFactory een cursus krijgt aangeboden om zich verder te ontwikkelen in het programmeren, een essentieel onderdeel van domotica.
Brede invulling leerjaar drie
Uilko: “Volgend jaar gaat Koen 1 dag per week op stage, en voor de rest hoeft hij alleen zijn keuzevakken te volgen. En mocht hij nog tijd over hebben? Dan heeft hij natuurlijk altijd de gelegenheid om een extra keuzevak te doen, dus vijf in plaats van vier. Denk bijvoorbeeld aan het keuzevak lassen bij Aebi Schmidt. Dit past in ons beleid om leerlingen over de schutting te laten kijken en hen heel veel keuze te bieden, iets wat al langere tijd mogelijk is op De Waerdenborch. Zoals leerlingen PIE die in de tweede periode bijvoorbeeld een keuzevak kunnen doen bij BWI, Zorg & Welzijn of E&O.” Leuk om te melden: het ouderlijk huis van Koen gaat verbouwd worden. Koen: “Samen met mijn vader maak ik nu al een plan om daar straks domotica in aan te brengen.”