Jong technisch talent moet je meenemen in het hele verhaal
Jan Mulder is Teamleider Bouwplaatsmedewerkers bij Koopmans Bouwgroep. Een tekort aan bouwvakkers merkt hij direct op de steigers. Daarom maakt hij met plezier tijd vrij voor STO Twente. Zoals onlangs voor de brainstorm voor 2025 t/m 2028 tijdens de partnerbijeenkomst van STO Twente. Jan Mulder: “Op de korte termijn hebben we, denk ik, de gewenste resultaten al behaald. Nu moeten visie en actie ontwikkelen voor de lange termijn. Dat moeten we bereiken in de periode 2025 t/m 2028.”
Continu opleiden
Koopmans heeft meerdere vestigingen in Nederland. Jans standplaats is Enschede, maar hij werkt door heel Nederland voor Koopmans, al 37 jaar! Ook Koopmans moet veel inzet plegen om jong technisch bouwtalent te vinden. Jan: “We hebben van 2009 tot en met 2013 een ingrijpende bouwcrisis meegemaakt. 70.000 bouwvakkers verlieten de sector en keerden niet terug. We hebben ondanks die crisissen altijd geprobeerd het aantal leerlingen op peil te houden, maar dat is om begrijpelijke redenen niet altijd gelukt. Maar toch: zo lang als wij bestaan leiden we jonge leerling-timmerlieden op.”
Goed nieuws: leerling timmervrouw
"We zijn nauw in contact met middelbaar onderwijsinstituten", geeft Jan aan. Een paar collega’s van Jan geven, naast hun werk bij Koopmans, ook les in Bouwkunde op mbo-niveau 4 in de avonduren. Jan: “Ook verzorgen we gastlessen. We onderhouden goede contacten met hogescholen door heel Nederland, waaronder Hogeschool Saxion, Windesheim en HAN en we hebben continu zo’n 15 mbo- en hbo-studenten lopen voor hun stage. Eveneens tellen we continu tussen de vijf en acht leerling-timmerlieden en -metselaars. Je moet een beetje door de waan van de dag heen kunnen kijken om dit soort activiteiten te kunnen en willen ontplooien. Nogmaals: een investering in de toekomst.” Mooi nieuws is dat bij Jan recent een 17-jarige leerling-timmervrouw is gestart op een bouwproject.
Stijging aantal leerlingen
Inmiddels ziet Jan positieve ontwikkelingen in de bouw: “Het aantal leerlingen neemt weer duidelijk toe, niet alleen bij de timmer- en metselopleidingen, maar ook in de installatietechniek. Vanuit mijn functie heb ik goede contacten met de opleidingsbedrijven zoals de Bouwmensen en Bouwschool Twente. Bij het laatste opleidingsbedrijf neem ik deel aan de klankboardgroep. Ook doe ik mee met het speeddaten met de nieuwe instroom. Ik kan mij niet voorstellen dat die hogere instroom niet te maken heeft met al het goede werk van STO Twente, zoals met de mooie formule Techniek Tastbaar. Dat moet zijn invloed hebben. Onze afspraak intern is helder: waar we bouwen, daar leiden we ook de leerlingen op. Twentse leerlingen leiden we dus in Twente op.”
Vinden én binden
Ook een belangrijk facet legt Jan uit, is dat je leerlingen meeneemt in je hele bedrijfsverhaal: “Zoals bedrijfskleding, uitnodigen voor een introductiedag voor nieuwe medewerkers, deelname aan Koopmans Young Talent en ook meenemen naar bedrijfsfeestjes en sportieve bedrijfsevents. De kunst is om jonge leerlingen er vanaf dag één helemaal bij te laten horen. Want het gaat niet alleen om jong technisch talent werven via onder andere STO Twente, maar hen eveneens zó te begeleiden tijdens het leertraject dat je hen ook bindt.”
Investering in lange termijn
Jan Mulder maakte met plezier tijd vrij voor de partnerbijeenkomst van STO Twente op 16 mei: “Onze inzet voor STO Twente is duidelijk een investering voor de lange termijn. Zo doen we ook volledig overtuigd mee met Techniek Tastbaar in de diverse subregio’s van STO Twente én de rest van Nederland. Een gaaf concept waarbij het niet om Koopmans gaat, of de bouw, maar expliciet om de jeugd die nog een keuze moet maken. Het is geweldig om die jonge kinderen binnen te zien komen, met aan het eind van de dag hun handen vol met alle techniekspullen die zij mee mogen nemen. Vaak zijn ze ook heel trots op wat ze hebben gedaan en geleerd met de doe-opdrachten. Als ze na een bezoek aan Techniek Tastbaar denken dat techniek niks voor hen is, dan is dat in feite ook een keuze. Maar die hebben ze dan weloverwogen gemaakt. Ik kan het niet staven, maar het kan niet anders of de activiteiten van STO Twente inspireren de jeugd in de goede richting.”
Meedenken tijdens partnerbijeenkomst
Jan deed op 16 mei mee met de brainstorm van de partnerbijeenkomst van STO Twente op ROC van Twente. Jan vertelt enthousiast over een idee dat hij daar opperde: “Ik noem dat graag, zonder mijzelf af te vragen of dit wel of niet mogelijk is. We weten nu wat we in de periode 2020 t/m 2024 vanuit STO hebben gedaan. Ook weten we inmiddels nagenoeg wat we gaan doen van 2025 t/m 2028. Maar dé grote uitdaging is om, als daarna de subsidie wegvalt, te voorkomen dat alle opgebouwde activiteiten stoppen. Ik pleit er voor om nu al heel veel inzet te plegen op de structurele inbedding van alle mooie initiatieven die we in deze jaren vanuit STO Twente ontwikkelen. Dat vergt dat de bedrijven en het onderwijs elkaar nog meer gaan opzoeken om samen te bereiken dat je ook na 2028 met deze activiteiten door kunt gaan zonder subsidie, misschien wel vanuit een soort vanzelfsprekendheid. Op de korte termijn hebben we, denk ik, de gewenste resultaten al behaald. Nu moeten we visie en actie ontwikkelen voor de lange termijn. Dat moeten we bereiken in de periode 2025 tot en met 2028.”