Masterclasses techniek SG Canisius: bewust kennismaken met ambachtelijke én nieuwe technieken
Scholengemeenschap Canisius in Tubbergen is een actieve STO-partner. Neem de masterclasses techniek voor de basisscholen uit Tubbergen en omgeving. Inmiddels haakten ruim tien scholen enthousiast aan, een groot succes. Tussen 17 april en 16 juni vindt de serie masterclasses op maandag en vrijdag plaats.
Kennismaken met alle techniekmogelijkheden
Martine Westerhof is docent Techniek en D&P op het Canisius en organisator van de masterclasses techniek: “Alle deelnemende basisscholen vallen onder de scholenkoepel TOF Onderwijs. De Talentlessen zijn drie periodes van elk 6-8 weken. Leerlingen kiezen dus drie verschillende talentlessen waaraan ze deelnemen. Ik verzorg alleen de Talentles ‘Werken met hout”. Het gaat om leerlingen uit groep 8. Ook combinatiegroepen van 7 en 8 komen voor. In één middag maken ze kennis met de veelzijdigheid van techniek door te werken met hout, zowel met de ambachtelijke variant als met moderne technologie. De leerlingen ontwerpen en maken een sleutelhanger in de vorm van hun initiaal. Dit betekent dat ze ambachtelijk figuurzagen, schuren, een gaatje boren voor de hanger en hun initiaal aanbrengen. Maar ook maken ze een tweede variant sleutelhanger door deze eerst digitaal op de laptop te ontwerpen. Vervolgens kunnen ze dit ontwerp onder begeleiding met de Makeblock Laserbox laten uitsnijden en laseren. De leerlingen gaan dus bewust met traditionele en moderne technieken aan de slag. We willen hen kennis laten maken met alle mogelijkheden.”
Mes snijdt aan twee kanten
Het mes van de masterclasses techniek snijdt aan twee kanten, licht Martine toe: “Het is sowieso fijn voor de leerlingen van de basisschool dat ze op het Canisius al een keer een lesje hebben meegedraaid. Ze proeven de sfeer, zien de school van binnen en krijgen de manier van werken op de middelbare school al een beetje mee. Maar daarnaast vinden we het ook heel belangrijk om leerlingen zo vroeg mogelijk in hun schoolloopbaan te enthousiasmeren voor techniek. Naast de bekende handelingen zoals timmeren, willen we hen via de masterclasses meegeven dat er heel veel (moderne) beroepen binnen de techniek mogelijk zijn. We merken dat de kinderen hier heel nieuwsgierig naar zijn en precies willen weten hoe techniek en technologie werkt. De meeste leerlingen komen enthousiast binnen en staan open voor allerlei nieuwe leerervaringen.”
Begeleiding door onderwijsassistent
SG Canisius geeft de masterclasses techniek nu nog in haar technieklokaal. Martine: “Het zit in de planning dat we ook ons eigen Technolab gaan krijgen.” De leerlingen worden tijdens de masterclasses techniek vergezeld door hun leerkracht. Martine: “De masterclasses voer ik samen met mijn collega Hans Wassink uit. Hij is onderwijsassistent, technisch aangelegd, en heeft veel interesse in moderne technologie zoals robotica.” Hans: “Ik ondersteun onder andere het techniekonderwijs. Ik ben redelijk technisch en autodidact. Bijvoorbeeld ICT kent voor mij geen geheimen, dus kan ik de leerlingen ook begeleiden bij de inzet van de Makeblock Laserbox in deze masterclasses. De jeugd denkt vaak dat ze digitaal goed onderlegd is, maar het hier leren programmeren voor Makeblock is toch echt een ander verhaal. Ik vind het heel leuk hen daarin te begeleiden.”
Van CKV naar techniekles Hoe kwam Martine eigenlijk terecht in het vak van techniekdocent? Martine: “Ik heb altijd hoofdzakelijk beeldende vorming gegeven en ook ckv. Toen kwam er vanwege pensionering een plek vrij om techniekles te geven. Dat trok mij om meerdere redenen. De nauwkeurigheid van werken vind ik interessant, maar vooral dat je technieklessen heel duidelijk kunt richten op wat de leerlingen later in hun beroepen kunnen gaan tegenkomen. Kortom, in het geven van techniekles zag ik veel meer mogelijkheden, ook omdat het altijd in ontwikkeling is. Ook de samenwerking met bedrijven trok mij.” Martine onderschrijft de doelen van STO: “We zoeken de samenwerking met techniekbedrijven op en ook ben ik mee geweest op de studiereis van STO Twente naar Brabant in november verleden jaar. Verder hebben we bijvoorbeeld met de basisschool in Geesteren meer de samenwerking opgezocht. En zij hebben de eerst ronde masterclasses bij mij gedaan vorig jaar.”
Basisschool Kadoes uit Albergen
Basisschool Kadoes uit Albergen bezocht op 15 mei de masterclass techniek met 14 kinderen uit groep 8, samen met hun leerkracht Ilona: “We ruimen hier graag tijd voor in. Techniekonderwijs is een ondergeschoven kindje. Onze school vindt dat alle kinderen van alle niveaus in aanraking moeten komen met alle technieken die er zijn. Op onze eigen basisschool hebben we ook techniekmiddagen, zo’n zes tot acht keer per jaar. Dit is een vast element in ons curriculum. Deze masterclass techniek op het Canisius sluit daar mooi op aan. De kinderen zijn super enthousiast. Om leerlingen in techniek te begeleiden hoef je zelf, als leerkracht, niet enorm technisch te zijn. Ik beheers bepaalde technieken en collega’s weer andere. Zo pakt elke collega een stukje techniekles op, van figuurzagen tot bandenplakken. Ik denk dat elke basisschoolleerkracht aandacht aan techniek zou moeten besteden, ongeacht of je er nou goed in bent of niet.”