top of page

OOC biedt Twentse vmbo-scholen een menukaart aan instroom bevorderende activiteiten

Het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de carrosseriebranche, OOC, verzorgde maandag 16 januari gastlessen voor de derde- en vierdejaars leerlingen PIE op het Noordik in Vroomshoop. Eén van de vele activiteiten van OOC om vmbo-leerlingen te interesseren voor een loopbaan in de carrosseriebranche, bijvoorbeeld in het schadeherstel en carrosseriebouw. Karel Markx is Regiocoördinator Bedrijfsleven – Onderwijs Noord en Oost-Nederland voor OOC: “Sinds 2020 richten we ons ook specifiek op instroombevordering voor onze branche vanuit het vmbo. Daarbij koersen we op directe en bestendige contacten tussen onze carrosseriebedrijven en vmbo-scholen, ook in Twente.”

Carrosseriebedrijven en vmbo-scholen koppelen 

Op maandag 16 januari was het de beurt voor het Noordik om OOC te ontvangen voor gastlessen. Karel: “Vanuit OOC stelden wij voor deze gastlessen een gastdocent beschikbaar. Maar, en dit maakt het extra bijzonder, ook Alexander Plegt, directeur van de Plegt Carrosserie Groep, die met zijn bedrijven is aangesloten bij OOC, deed mee. Want dat is een belangrijk doel van ons: zorgen dat bedrijven in direct contact komen met vmbo-scholen. Zodat er hopelijk een langdurige relatie tussen het carrosserie of autoschade bedrijf en die vmbo-school gaat ontstaan en het regelmatige contact tussen dat bedrijf en die school eigenlijk organisch groeit vanuit die basis.” De gastdocent en de bedrijven hebben de leerlingen van het Noordik enthousiast verteld over wat de carrosseriebouw inhoudt en hoe breed het vakmanschap is wat daar gevraagd wordt. De leerlingen zijn uitgenodigd om vrijblijvend een kijkje te nemen of een stage te doen binnen deze branche.


STO stimuleerde tot nieuw beleid 

Karel Markx: “Het Noordik nam, evenals veel andere vmbo-scholen, al een aantal jaren plaatwerk truckmodellen af voor hun leerlingen bij de werkgeversvereniging RAI CarrosserieNL, gelieerd aan OOC. In 2020 voerde OOC een nieuw beleid in om ook vmbo-scholen te interesseren voor een loopbaan in de carrosseriebranche. In het verleden waren ze eigenlijk alleen maar gericht op het mbo. De komst van Sterk Techniekonderwijs in 2020 was voor ons reden ons beleid te herzien. Bedoeld om te kijken of we onze carrosseriebranche op een andere manier onder de aandacht kunnen brengen dan alleen door het leveren van die plaatwerk modellen. De komst van STO betekende voor ons dat we niet meer elke vmbo-school apart hoeven te benaderen, maar efficiënt in één keer contact kunnen leggen met centrale techniekcoördinatoren die een groot aantal vmbo-scholen vertegenwoordigen zoals ook in Twente.”


Compleet menu van activiteiten voor vmbo-scholen 

Daarnaast besloot OOC een compleet menu met instroom bevorderende activiteiten te introduceren. Hieruit kunnen vmbo-scholen naar believen kiezen om de carrosseriebranche bij hun techniekleerlingen onder de aandacht te brengen. Karel: “Dat menu varieert van gastlessen en bedrijfsbezoeken organiseren samen met bij OOC aangesloten carrosserie- en schadeherstelbedrijven tot en met complete doe-carrousels met activiteiten. Ook kan het OOC aangesloten bedrijven vragen om faciliteiten te bieden voor het vmbo-keuzevak schadeherstel of carrosseriebouw. Keuzevakken die overigens nog niet veel worden gegeven door vmbo-scholen. Kortom, een heel breed pakket aan activiteiten waarvoor wij vmbo-scholen van harte uitnodigen om uit te putten.” Tot slot ondersteunt OOC de campagne Voertuigtechniekdagen 2022/2023. Tijdens de Voertuigtechniekdagen openen werkplaatsen hun deuren voor jongeren om te laten zien hoe gaaf de voertuigtechniek is.

De campagne ‘Voertuigtechniek, dat is een gave!’ liet jongeren vorig jaar kennismaken met alle voordelen van werken in de techniek. Met het thema ‘Welkom in de werkplaats’ is het nu tijd om hun toekomstige werkplek ook echt te laten zien. Leerlingen kunnen zich aanmelden voor een bezoek aan de werkplaats via de campagnewebsite en kunnen hiermee mooie prijzen winnen.


Onbekend maakt onbemind  

Tot slot concludeert Karel dat de gastlessen voor herhaling vatbaar zijn: “We móeten dit wel doen. Op afstand jongeren op het vmbo interesseren voor de carrosseriebranche werkt niet, want onbekend maakt onbemind.” Ook houdt Karel graag een pleidooi voor meer meisjes in de carrosseriebranche en dan met name in het schadeherstel: “We hebben meerdere voorbeelden van meisjes in ons vak die juist door hun fingerspitzengefühl toppers zijn in bijvoorbeeld het spuiten van auto’s.”


Ook interesse in OOC? 

De gevarieerde menukaart van activiteiten voor vmbo-scholen staat uiteraard ter beschikking van álle vmboscholen binnen STO Twente. Vragen? Bel of mail gerust met Karel Markx via k.markx@oocinfo.nl of 0348 – 437 341.


Kerndoel OOC: versterken en ondersteunen 

OOC richt zich op het versterken van het vakmanschap in de carrosseriebranche en ondersteunt werknemers en werkgevers in hun eigen weg naar duurzame inzetbaarheid. OOC richt zich op samenwerking met stakeholders in de branche, waaronder werkgevers, en nodigt hen uit om mee te doen in verschillende projecten. Voor meer info zie: www.oocinfo.nl.

bottom of page