
Relatiebeheerders benadrukken schakelfunctie
Martine Hagedoorn en Nicole Hofland zijn in de subregio Rijssen-Holten beiden actief als relatiebeheerder. Graag delen zij hun inzichten, ervaringen en ideeën: “De essentie is dat we de belangen van beide kanten, dus onderwijs en bedrijfsleven, onderkennen en in balans behartigen. We halen op wat onderwijs en bedrijfsleven willen en proberen daar een koppeling in te maken vanuit onze schakelfunctie en een goede middenweg te vinden.”
Vliegende start na aanstelling
Nicole: “Relaties opbouwen en het beheer ervan vind ik zo’n beetje het mooiste wat er is. We werken met een team aan het relatiebeheer voor STO Twente subregio Rijssen-Holten. Momenteel ontwikkelen we een visie op het relatiebeheer vanuit de scholen richting techniekbedrijven. De kern daarvan: Hoe gaan we samenwerken met bedrijven en waarom doen we dat?” Nicole maakte na haar aanstelling een vliegende start met de geslaagde organisatie van de jaarlijkse Bedrijvendag in november 2024: “Ik ondervind een enorme betrokkenheid bij het technisch vmbo vanuit het bedrijfsleven. De wil om bij te dragen is heel groot.” Martine voegt hier aan toe: “Wat ook heel erg helpt, is dat de Twentse nuchterheid drempelverlagend werkt als je bedrijven benadert; het noaberschap is hier erg belangrijk.”
Contacten met bedrijven
Martine: “Ik heb Commerciële Economie gestudeerd, werkte op dit terrein in het bedrijfsleven en haalde enkele jaren geleden mijn bevoegdheid voor docent Economie. Sinds drie jaar werk ik als docent Economie op Reggesteyn. Ik kom uit een ondernemersfamilie en de functie van relatiebeheerder voor STO was voor mij de perfecte match tussen bedrijfsleven en welzijn.” Dit werk combineert Martine met haar docentschap en het mentorschap van een derde klas: “Ik krijg energie van deze combinatie.”
Kant-en-klare menukaart
Een concrete actie van de werkgroep Netwerk is het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst met een heldere menukaart voor de aan STO deelnemende bedrijven: “Bedrijven worden van alle kanten door het vmbo benaderd voor activiteiten. Maar wat willen de bedrijven zelf? Op deze menukaart kunnen zij zelf kiezen waar zij behoefte aan hebben in de samenwerking met het technisch vmbo. Op de menukaart staan activiteiten als bijvoorbeeld het geven van een gastles, bedrijfsbezoek of deelname aan een keuzevak. Bedrijven nemen op deze terreinen misschien zelf niet zo snel initiatief. We helpen hen die drempel te verlagen door de bedrijven met de menukaart inzicht te geven in een aantal al bestaande samenwerkingsmogelijkheden. Daarmee creëren we een win-win situatie voor onderwijs en bedrijfsleven in een contextrijke leeromgeving.” Martine noemt nog een mooi ander voordeel van contacten met het technisch bedrijfsleven: “Ik ben mentor van een Kader 3 klas. Deze leerlingen twijfelen vaak over hun capaciteiten. Bij bedrijfsbezoeken komen we regelmatig vakmensen tegen die zich ook hebben ontwikkeld op het gebied van leidinggeven. Ook hun basis lag in het vmbo, en zij zijn inspirerende rolmodellen voor onze leerlingen. Als onze leerlingen een dergelijk voorbeeld ontmoeten tijdens een bedrijfsbezoek is dat een enorm positieve impuls.”
Ervaringsadvies
Nicole heeft ervaring met STO buiten de regio van STO Twente in Zoetermeer. Neemt zij vanuit die ervaring een tip of advies mee voor STO Twente? “Het is een goed idee om keuzes te maken in je bedrijfssamenwerking. Je kunt kiezen voor de opbouw van een heel groot netwerk en uiteindelijk met een beperkt aantal bedrijven uit dat netwerk samen activiteiten ontwikkelen. Wij kiezen vanuit de werkgroep Netwerk voor een kleiner, maar kwalitatief hoogwaardig netwerk. Daarbinnen streven we naar duurzame samenwerkingen waarbij onderwijs en bedrijfsleven beseffen dat het van belang is wat we samen doen. Niet alleen gebruikmaken van elkaar, maar écht samenwerken. We willen niet het externe bureau worden voor het administratief boeken van een bedrijfsbezoek of gastles. Veel meer willen we met een overzichtelijke groep techniekbedrijven samen nadenken óver en samenwerken áán hoe we het technisch onderwijs actueel en contextrijk maken en houden. De essentie daarbij is dat we de belangen van beide kanten, dus onderwijs en bedrijfsleven, onderkennen en in balans behartigen.”
Gevolgen van verbreding profielen
In de periode 2025 t/m 2028 zoekt STO de verbreding naar ook andere profielen dan de harde techniekprofielen. Wat betekent dit voor de bedrijfscontacten? Nicole: “Die verschuiving betekent dat we een heel goed haakje krijgen vanuit technologie dat je terugvindt in alle vmbo profielen.” Martine: “Op dit moment zijn we heel veel input aan het verzamelen binnen de STO werkgroepen die we hier hebben. Vanuit die verbreding proberen we daar inderdaad alle profielen bij te betrekken. Neem een hele grote bakkerij in de omgeving van Rijssen, dat bedrijf is sterk technologisch georiënteerd en ook logistiek speelt hier een grote rol, dus daar heb je een goede opening om de profielen HBR, E&O, PIE en M&T vanuit het perspectief van STO Twente bij te betrekken. En juist vanuit die technologische en logistieke verbreding zou je niet alleen met de leerlingen van HBR daar een bedrijfsbezoek kunnen brengen, maar net zo goed samen met de leerlingen van bovengenoemde profielen.” Nicole: “Inderdaad! Er zijn hele mooie combinaties van profielen voor bedrijfsbezoeken te maken en door de verbreding kunnen we nog meer bedrijven betrekken in de samenwerking.”
Ook in het belang van ontwikkeling docenten Contacten leggen en onderhouden met techniekbedrijven is ook in het belang van docenten, benadrukken Nicole en Martine. Nicole: “Binnen Rijssen-Holten is er een geslaagde docentendag geweest waarbij docenten een kijkje namen binnen een waaier aan bedrijven. Die koppeling willen we zeker gaan uitbreiden. Het is heel goed voor docenten om hun blik te verbreden binnen techniekbedrijven en die nieuwe knowhow weer mee de klas in te nemen.” Nicole komt nog even terug op de Bedrijvendag in november verleden jaar: “Die is bestemd voor de leerlingen, maar ook dan merk je hoe enthousiast de begeleidende docenten daarvan worden.”
Verbindende schakel voor STO-werkgroepen Martine benadrukt graag dat de relatiebeheerders ook expliciet ten dienste staan van de divers STO-werkgroepen in haar subregio: “We hebben STO-werkgroepen voor de harde en zachte profielen. Zo zijn BWI, PIE en M&T verenigd in een technische werkgroep. Ook kennen we de STO-gecombineerde werkgroep E&O, HBR en Z&W. Deze werkgroepen staan we graag terzijde in hun onderwijssamenwerking met techniekbedrijven. We kunnen hen ondersteunen en helpen. Want het is niet alleen belangrijk dat je als bedrijvencontactfunctionaris goed geïnformeerd bent en blijft bij de bedrijven, maar net zo goed weet wat er leeft bij de profielen op dit vlak. Vanuit die samenwerking kun je er iets moois van maken.” Nicole: “Dat onderschrijf ik. Wij kunnen vanuit onze functie als schakel opereren tussen die werkgroepen en het technisch bedrijfsleven. En wie hier na lezing van dit interview ideeën voor heeft? Benader ons gerust, we staan hier altijd voor open.”
Kennis van relatiebeheerders delen binnen heel STO Twente
Tot slot hebben Martine en Nicole nog een suggestie: “Het zou heel zinvol zijn als alle relatiebeheerders binnen STO Twente een moment creëren om hun kennis te delen. Bedoeld om met elkaar te sparren en ideeën en best practices uit te wisselen.”
Dit interview is aanvullend op een eerder verschenen artikel met Barbara Smith.
