top of page

STO project Veelvlakken brengt kunst en techniek samen

Elk STO-project is bijzonder, maar soms zit er iets héél unieks bij. Neem het C.T. Stork Hengelo. Onder begeleiding van de Hengelose kunstenaar Rinus Roelofs en docenten Peter van der Heijden en David Snoeij maakten leerlingen PIE en BWI een fantastisch ruimtelijk object, samen met havo-vwo leerlingen van het Bataafs Lyceum in Hengelo. Ofwel: Veelvlakken. Dit alles onder het motto ‘Wiskunde is inspiratie voor Kunst’. Techniek en creativiteit smolten in dit project moeiteloos samen. Het resultaat van hun noeste arbeid? Daarvoor opende op 8 februari een tentoonstelling van SchouwArt in de Schouwburg Hengelo genaamd ‘Veelvlakken’.

Praktische vaardigheden van vmbo-leerlingen David Snoeij is natuurkunde docent op C.T. Stork College en geeft Technology  & Toepassing: “De gemeente Hengelo vroeg kunstenaar Rinus Roelofs een project te doen met veelvlakken, en daar expliciet scholen bij te betrekken. Mijn collega Peter van der Heijden is docent Design & Technology aan het Bataafs Lyceum, pakte dit op en nodigde via Benno Hams ook vmbo-leerlingen van het C.T. Stork College bij het project uit. Waarom? Onze leerlingen PIE en BWI zijn de techneuten met de juiste praktische vaardigheden op het gebied van hout, machines en metaalbewerking.” Vaardigheden die onmisbaar bleken om de kunstwerken te kunnen realiseren.


Van elkaar leren 

Peter benaderde David en samen pakten zij dit intensieve project als vrijwilliger op, benaderde leerlingen op het Bataafs Lyceum en C.T. Stork College, en maakte een aantal enthousiast om mee te doen: “Onder andere leerlingen van Technologie & Toepassing en leerlingen van BWI en PIE. Ook deden er leerlingen mee van de Master Class van het Bataafs Lyceum. Een heel gemêleerd gezelschap en dat is juist de kracht, ze leren heel veel van elkaar in een mix van theorie en praktijk.” Het resultaat? Peter: “Een bijzonder kunstwerk! Een figuur bestaande uit zorgvuldig in elkaar geschoven ruiten, bochten, driehoeken en vierkanten. Mooie driedimensionale vormen, gemaakt van zowel hout als metaal. Een van de kunstwerken is een soort landschap opgebouwd uit kleine onderdelen van uiteindelijk 7 meter lang en 2 meter breed, hangend in de lucht. Prachtig om te zien.” Peter bedankt graag de collega’s van BWI die er heel druk mee zijn geweest om al het benodigde hout op school te krijgen en de machines in te stellen. Ook bedankt hij SMEOT die ervoor zorgde dat er uiteindelijk ook nog een metalen kunstwerk gemaakt kon worden door metalen vlakken met een laser te snijden.


Praktische bijdrage aan technische vorming Peter benadrukt dat het om een try-out gaat: “De leerlingen van C.T. Stork College hebben de door SMEOT gelaserde stalen vormen zelf in elkaar gezet, een heel precies werk. Wellicht, als dit project een vervolg krijgt, is er genoeg budget om de leerlingen van C.T. Stork College dit soort werk zelf te laten doen, zoals metalen delen uitlaseren en het benodigde laswerk te laten doen. Het is jammer dan onze leerlingen bij deze try-out hun lasvaardigheden niet in hebben kunnen zetten. Wel konden ze nu alvast goed oefenen met de onderdelen waarmee ze het kunstwerk uiteindelijk in elkaar hebben gezet, eerst van papier en daarna van hout en metaal.”


Mozes is één van de leerlingen die aan het project Raakvlakken meedeed: “Ik zit in het derde jaar Gymnasium Masterclass op het Bataafs Lyceum. Het is enorm leuk om aan Raakvlakken mee te mogen doen, ik heb er veel van geleerd. Ook was het interessant om meer te zien van de Schouwburg. Het was erg leuk om ook eens met leerlingen van het technisch vmbo te kunnen samenwerken en daarmee een connectie te hebben. We hebben veel en goed samengewerkt. Tijdens de opening op 8 februari hebben een leerling van het Bataafs Lyceum én C.T. Stork College gesproken.”


Heel veel geleerd 

Wat draagt dit project bij aan de technische vorming van de vmbo-leerlingen? Peter: “Ze hebben geleerd hoe je alle losse vormen in elkaar zet, daar leer je veel van voor je ruimtelijk-technische inzicht. De leerlingen T&T hebben vooral een verdieping gemaakt met het instellen en werken met de lasercutter voor de houten onderdelen. Al met al is het voor de leerlingen heel vakoverstijgend hoe we met elkaar aan dit project hebben gewerkt. Maar ook het helpen inrichten van de expositie zelf is leerzaam. Het is fantastisch voor onze vmbo-leerlingen om dit project Veelvlakken op hun cv te kunnen zetten.”


Pluim voor vmbo-leerlingen 

Onderwijskundig is Veelvlakken voor Peter een uniek project: “Je merkt dat de deelnemende Kader-leerlingen echt in het zonnetje gezet worden en dat verdienen ze! Het is mooi om te zien hoe ze aanpakken, doorpakken en samenwerken met de leerlingen van het Bataafs Lyceum. En vergeet niet: ze hebben hier ook vrije tijd in gestoken.” Peter en David hebben het project Veelvlakken en de voortgang ervan gedeeld in de WhatsApp-groep met zijn collega’s, via social media, en voor een deel via de nieuwsbrief en de uitnodiging voor de expositie die hij in de school heeft opgehangen.


Sterke samenwerking 

De tentoonstelling van SchouwArt in de Schouwburg genaamd ‘Veelvlakken’ is een samenwerking tussen leerlingen van C.T. Stork College, het Bataafs Lyceum, stichting Bernhards Ontmoeting en kunstenaar Rinus Roelofs. Adres: Beursstraat 44, Hengelo. Openingstijden: elke wo/vr/za tussen 12.00 – 16.00 uur. Vanaf 8 februari is Veelvlakken een maand te zien. Gratis toegankelijk!

bottom of page