Subtiele en succesvolle aanpassingen Techniek Tastbaar Oldenzaal
Op vrijdag 22 maart opende Twents Carmel College (TCC) voor de derde keer haar deuren voor Techniek Tastbaar. Met opnieuw meer deelnemende bedrijven en heel veel bezoekers. Met enkele subtiele koerswijzigingen bewees Techniek Tastbaar opnieuw haar inspirerende voorbeeldfunctie. Kim Koehorst is projectleider STO voor Oldenzaal. Zij en haar team hebben een formidabel event neergezet: “Dit jaar telden we zelfs 47 deelnemende bedrijven, tien méér dan verleden jaar. Hoe dat komt? Veel bedrijven melden zich inmiddels zelf bij ons aan voor Techniek Tastbaar!” Techniek tastbaar mocht tussen de 1200 en 1400 bezoekers verwelkomen.
Nieuw: focus op lokale bedrijven
Wel koos STO Oldenzaal er bij deze editie van Techniek Tastbaar voor geen opleidingsorganisaties meer deel te laten nemen. Kim: “Ook nieuw is dat we dit keer in principe alleen lokale techniekbedrijven hebben uitgenodigd, dus uit Oldenzaal, Losser, Denekamp, Ootmarsum en Tilligte. Dit is het voedingsgebied waar wij ook onze leerlingen vandaan krijgen. Hiermee willen we bereiken dat de lokale herkenning van de bedrijven door de leerlingen nog groter is.”
Aandacht voor verbreding profielen met STO STO Twente gaat in de periode 2025 t/m 2028 meer verbreden naar andere profielen met een technische/technologische component. Kim: “Al bij de eerste editie van Techniek Tastbaar hebben we daar geprobeerd aandacht aan te besteden. Dit keer hadden we bijvoorbeeld vanuit het perspectief van het profiel Zorg & Welzijn het bedrijf Voetencentrum Wender als deelnemer. Evenals Siemonsma Tandtechniek en Lewis Seating Systems die bijvoorbeeld een rolstoel hebben die je dankzij technologie met je hoofd kunt bedienen. Vanuit de foodtechnologie verwelkomden we Johma als deelnemer. We zetten daar met Techniek Tastbaar dus steeds breder op in.”
Hansa-Flex: ook ondersteunend in onderwijs Ook Hansa-Flex uit Oldenzaal deed enthousiast mee. Deze speler met 500 vestigingen over de hele wereld is gespecialiseerd in hydrauliek. Zij hadden een mooie stand ingericht op het Techniekplein van Mobilteit & Transport. Marcel Dreierink, accountmanager: “Wij vinden het heel belangrijk dat de jeugd al op jonge leeftijd kennismaakt met techniek en hydrauliek in het bijzonder. We hebben ook in ons vakgebied een schreeuwend tekort aan technisch geschoolde vakkrachten. Extra leuk is dat het Twents Carmel College sinds dit schooljaar weer aandacht besteedt aan de grondbeginselen van hydrauliek, dat ondersteunen wij in de praktische zin vanuit Hansa-Flex. Het is de eerste keer dat wij deelnamen aan Techniek Tastbaar. We hadden een hydro-unit met cilinder bij ons en lieten de leerlingen ervaren welke krachten die genereert. Ook namen we een shovel mee waardoor de leerlingen inzien welk hydraulisch werk die cilinder in de shovel doet. We lieten de leerlingen in onze meegenomen servicebus een slangetje persen met een pershuls en een koppeling onder leiding van mijn collega en servicemonteur Gijs Kwak.”
Lammerink Installatiegroep begint al in basisonderwijs
Gerard Olde Venterink is projectleider/
praktijkopleider bij Lammerink Installatiegroep: “We steken veel energie in het enthousiasmeren van de jeugd voor techniek. We zijn daarvoor zelfs al in het basisonderwijs actief. Ik ben praktijkopleider en momenteel hebben we 23 leerlingen uit de BOL en BBL. We doen ons uiterste best om jonge mensen aan ons te binden. Mijn collega Daniël Groeneveld zat eerder als leerling op TCC. Daar gaf ik gastlessen en Daniël zag wat Lammerink Installatiegroep doet. Na zijn vmbo-opleiding besloot hij zijn BBL-opleiding bij ons te gaan doen, dus het jong inspireren van de jeugd voor techniek werkt!” Lammerink Installatiegroep trok veel aandacht tijdens Techniek Tastbaar van de leerlingen met een altijd uitdagende bibberspiraal én een opgave met stroom geleidende inkt.
Johma legt link met 3D-printer Ook Johma ‘oet Twente’ deed mee, de bekendste en grootste saladebereider van Nederland. Zij toonden een 3D-printer waarmee de productie van Johma heel snel een vervangend hardplastic onderdeel voor het machinepark kan maken én testen. Mart Damer, continuous improvement engineer: “Voldoet dit? Dan maken wij dit onderdeel vervolgens in rvs voor permanent gebruik.” Heel herkenbaar voor de leerlingen omdat het Technolab van TCC zelf ook een 3D-printer in werking heeft. Leon Timmerhuis is bij Johma opleidingscoördinator: “We vinden het belangrijk om in de toekomst te investeren en dat start op het technisch vmbo. We willen graag meer technische mbo’ers op productieniveau aantrekken, vooral ook omdat we steeds meer met geautomatiseerde machines werken. Denk aan functies als technische en procesoperators.”
Kobato: gave doe-opdracht
Floris van Nijhuis studeerde Werktuigbouwkunde en nu Technische Bedrijfskunde aan Windesheim. Op zaterdag en in de vakanties werkt hij bij Kobato. Dit Oldenzaalse bedrijf is gespecialiseerd in het verwerken van polyurethaan. Enthousiast bemande hij de stand van Kobato tijdens Techniek Tastbaar, samen met een aantal andere jonge zaterdaghulpen “Het is ontzettend leuk om de jeugd te interesseren voor techniek. Zelf ben ik ook jong, net als de andere zaterdaghulpen, dus dan heb je wellicht een extra klik met de leerlingen.” Kobato had een gave doe-opdracht meegenomen. Floris: “Verschillende soorten malletjes waarin de leerlingen polyurethaan kunnen mengen. Dit kan met de hand of automatisch met een klein pistooltje. Ze konden dus kiezen tussen zelf doen of geautomatiseerd. In het klein ervaren zij dan wat wij in het groot doen.” Kobato biedt graag werkgelegenheid aan technische vmbo’ers, benadrukt Floris: “Vier dagen lopen ze bij ons in de fabriek en één dag in de week gaan ze naar school, BBL’ers dus. Als Erkend Leerbedrijf mogen we hen ook opleiden en ondersteunen.”
Evaluatie
Ook dit evenement is geëvalueerd, met een gemiddeld cijfer van 8,01 gegeven door leerlingen, ouders en bedrijven. Ruim 60% van de leerlingen geeft aan dat ze door Techniek Tastbaar beter weten wat ze later met techniek kunnen doen. 53% van de leerlingen geeft aan dat ze denken dat techniek bij hen past. 70% van de ouders geeft aan dat ze zelf nieuwe dingen hebben geleerd over techniek. Het grootste deel van de bedrijven geeft aan dat kinderen zeer geïnteresseerd zijn in hun activiteiten en dat deze goed kunnen aansluiten bij de doelgroep. Bedrijven zijn verder ook zeer tevreden over de organisatie en communicatie van het evenement. Ze willen volgend jaar allemaal weer meedoen.
Kortom, véél bedrijven en véél leerlingen, ouders en andere geïnteresseerden. Voor hen zijn techniek en technologie nu…tastbaar!