top of page

Twente goes Techno 2023 stemt bedrijfsbezoeken nog beter af op type leerlingen

In het kader van Twente goes Techno gingen in de week van 20 – 24 november opnieuw zo’n 900 2e en 3e jaars leerlingen van het voortgezet onderwijs in Hengelo en Borne op bezoek bij technische bedrijven. Elke jongere bezocht twee bedrijven. In totaal stelden circa 45 bedrijven hun deuren gastvrij open voor onder andere de leerlingen van C.T. Stork College. Deelname aan Twente goes Techno is een activiteit dat binnen het activiteitenplan van STO Twente valt. Hans Jansink is Accountmanager Bedrijven bij de gemeente Hengelo en de grondlegger van Twente goes Techno. Aylin Emral-Ceben is projectmedewerker bij C.T. Stork College en organiseerde, samen met Hans Jansink, Twente Goes Techno 2023.

Techniek als eyeopener

Twente goes Techno draait al sinds 2009 en blijkt nog steeds van grote waarde voor zowel de scholen als voor de technische bedrijven. Ook C.T. Stork College ziet de bedrijfsbezoeken als onderdeel van de loopbaanoriëntatie voor vmbo-leerlingen. Op hun beurt kunnen de deelnemende bedrijven laten zien hoe mooi hun bedrijf is, waarom werken in de techniek leuk is en goede carrièreperspectieven biedt. Twente goes Techno is hét voorbeeld van een goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs. De gemeente treedt op als facilitator om de partijen bij elkaar te brengen. Zo vinden de drie O’s (Ondernemers, Onderwijs en Overheid) elkaar om dit belangrijke project te organiseren, gesteund door Sterk Techniekonderwijs Twente. De veelal eerste kennismaking met techniek via een bezoek aan een technisch bedrijf is bij veel leerlingen van C.T. Stork College toch een eyeopener. Belangrijk, want zij staan voor hun profielkeuze! Dat leidt hopelijk tot een keuze voor een vervolgopleiding en loopbaan in de techniek. En hier spinnen de technische bedrijven weer garen bij. Kortom: het is een win-win situatie. Cindy te Raa, projectleider STO Twente bij C.T. Stork College: “Voorafgaand aan de bedrijfsbezoeken bereiden ook de leerlingen van C.T. Stork zich voor. Ze bekijken de website van de bedrijven die ze bezoeken en bedenken vooraf al enkele vragen die ze kunnen stellen tijdens het bezoek. Na het bezoek hebben ze dit op school ter afsluiting geëvalueerd aan de hand van een opdracht.”


Kijken naar match én goede doe-activiteit

Cindy benadrukt dat het belangrijk is om met de deelnemende bedrijven vooraf goed in gesprek te gaan over het soort leerlingen dat ze willen ontvangen, wat hun verhaal is en welke soort medewerkers ze nu al hebben. Cindy: “Het ene bedrijf past goed bij tl-leerlingen en het andere weer beter bij basisleerlingen. Ook hebben we ervaren dat de leerlingen bij de bezoekende bedrijven echt iets willen dóen, dus een goede balans tussen luisteren tijdens de rondleiding én zelf aan de slag kunnen gaan. Steeds meer deelnemende bedrijven steken inderdaad in op het leerlingen via een doe-activiteit met eigen handen laten ervaren wat er in hun bedrijf speelt.”


Projectinzet van Aylin Emral-Ceben

De organisatie vergt nogal wat van C.T. Stork College, zoals de contacten met de collega-scholen en deelnemende bedrijven. Cindy: “Voor eerdere edities was ik hierbij betrokken, maar voor de editie 2023 is dit overgenomen door mijn collega Aylin Emral-Ceben. Zij is de projectmedewerker op het C.T. Stork College. Aylin: “Ik maak onder andere jaarplanningen en organiseer allerlei activiteiten, voor zowel techniek als buiten de techniek. Specifiek voor STO Twente ben ik de relatiebeheerder voor de technische bedrijven. Ik onderhield alle contacten in de voorbereiding. Eveneens bezocht ik samen met Hans Jansink de deelnemende bedrijven tijdens Twente goes Techno.”


Verbreding

Aylin: “Hans Jansink is Accountmanager Bedrijven bij de gemeente Hengelo en de grondlegger van Twente goes Techno.” Aylin heeft samen met Hans Twente Goes Techno 2023 georganiseerd. Aylin noemt speciaal een bedrijf dat voor de eerste keer meedeed: “Van der Poel IJsmakers uit Hengelo. Zij openden vorig jaar, als aanvulling op hun winkel, de ijsfabriek. Het was bijzonder om hen dit jaar voor het eerst als deelnemer aan Twente goes Techno te mogen ontvangen. Niet per se een technisch bedrijf, maar wel een fabriek waarin heel veel techniek wordt gebruikt. De leerlingen vonden het sowieso heel bijzonder om de techniek achter het ijs maken te ontdekken. Niet mega-technisch waardoor we ook de andere profielen heel goed bij dit bedrijfsbezoek konden betrekken. Dit sluit nu al mooi aan op de verbreding die STO Twente ook voor de toekomstige jaren nastreeft.” Aylin geeft aan na afloop van Twente goes Techno heel veel positieve reacties te hebben ontvangen van de deelnemende bedrijven.


Persoonlijke aandacht maakt het verschil

Hoe slaagt Aylin erin zo goed de contacten met de technische bedrijven op te bouwen en te bestendigen? Aylin: “Dat is toch wel de moeite nemen om de bedrijven persoonlijk langs te gaan. Dit keer ben ik naar veel aan Twente goes Techno deelnemende bedrijven langsgegaan met een presentje. Je merkt dat die persoonlijke aandacht heel goed werkt. Veel bedrijven kenden mij van naam maar hadden er geen gezicht bij. Mijn advies aan andere vmbo-scholen die ook samenwerken met STO Twente? Ga erop uit, leg contact met de bedrijven en laat jezelf zien. Daardoor krijg je veel betere ingangen. Ook zijn we van plan alle stagecontacten en andere bedrijfsbezoeken bij deze bedrijven te laten lopen via ons projectbureau. Daardoor hebben zij één aanspreekpunt en kunnen de bedrijven veel efficiënter met ons samenwerken. We hadden begin december een themaweek en daarvoor kon ik via mijn contacten heel gemakkelijk bedrijfsexcursies organiseren.”


Powerspex

Eén van de bedrijven die al langer meedoet met Twente goes Techno is Powerspex. Nienke van Miert van Powerspex: “Wellicht kiezen deze leerlingen later voor een carrière in de techniek, is het idee achter Twente goes Techno. Carrièremogelijkheden zijn er genoeg in Twente. Dus wie kiest voor een technische opleiding, weet zeker dat er volop kansen liggen. En nog bij heel leuke bedrijven ook.”

De leerlingen hebben tijdens de rondleiding alle facetten van Powerspex te zien gekregen, van kantoor tot werkplaats. De werknemers vonden het leuk om de scholieren te vertellen over hun werk. De leerlingen reageerden ook enthousiast: “Het is hier gezelliger dan we verwachtten”, werd gehoord, maar ook: “Wat werken hier veel jonge mensen” en “Het is hier zo schoon.” “Ja, technisch werk betekent niet dat je altijd vuile handen hebt,” lacht Van Miert.


The Green Box

Een ander bedrijf dat meedeed aan Twente goes Techno 2023 is The Green Box. Eigenlijk is The Green Box een hele verzameling van bedrijven in de energietransitie. The Green Box is een boegbeeld wanneer het gaat om technische uitdagingen en mogelijkheden! Tijdens het bezoek aan The Green Box werden de scholieren uitgedaagd om mee te denken over elektriciteit en (eigen) energieverbruik. Tijdens de rondleiding over het 18 hectare groot bedrijventerrein werden bedrijven geïntroduceerd die gave cleantech oplossingen hebben ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan grote batterij containers die de kermis in Hengelo hebben voorzien van groene batterijstroom, als alternatief voor de vervuilende dieselgeneratoren. Als afsluiter kregen de scholieren hoogspanningsproeven te zien in Het Damstra Lab. Dit is een onafhankelijk laboratorium op The Green Box waarin hoog- en middenspanningstesten worden uitgevoerd.

bottom of page