top of page

Zelf doen en je mening vormen tijdens Technische Beroependag TCC

Opnieuw organiseerde Twents Carmel College (TCC) Potskampstraat een geslaagde dag voor de technische beroepsoriëntatie voor alle derdejaars leerlingen BBL/KBL en TGL. Op dinsdag 30 januari bezocht in de morgen elke leerling op de fiets twee technische bedrijven. De groepjes werden begeleid door een docent. Sterk Techniekonderwijs Twente ging mee en licht er graag twee bedrijfsbezoeken én een bezoek aan Medisch Spectrum Twente uit. Want ook deze laatste locatie zou haar belangrijke werk niet kunnen doen zonder techniek. Voor alle deelnemende bedrijven gold dat zij hun deuren gastvrij openden waarvoor dank! Een aantal daarvan zette de leerlingen aan het werk waardoor zij zelf konden ervaren of techniek iets voor hen zou zijn.

Goed beroepsbeeld geven 

Ongeveer 45 bedrijven in en rond Oldenzaal werkten mee aan deze beroepsoriëntatie. Prachtig die samenwerking! De leerlingen maakten zelf de keuze welke twee bedrijven zij graag wilden bezoeken. Doel van deze kennismaking is om de leerlingen een goed beroepsbeeld mee te geven. En het is natuurlijk een mooie kans om het veelzijdige toekomstperspectief van werken in techniek aan hen te presenteren.


Kuiphuis Kraanverhuur B.V.: hóógstaand werk 

Kuiphuis Kraanverhuur B.V. zetelt met het hoofdkantoor in Oldenzaal en telt zeven vestigingen in Nederland. Zij leveren mobiele hijskranen, loopkatkranen en roterende verreikers in Noord-, Oost- en Midden-Nederland, uiteraard mét ervaren machinisten. Een kraanmachinist werkt met kapitale machines en materialen en de bediening daarvan vergt verantwoordelijkheidsgevoel en een ongelofelijk fijngevoelige motoriek. Dat konden de leerlingen eigenhandig ontdekken door in de cabine van een kraan plaats te nemen en een zwaar blok door een traject met pionnen te manoeuvreren. Eén van de gastvrije begeleiders bij Kuiphuis Kraanverhuur was Clenn Veltmann: “Het is leuk deze leerlingen van de Potskampstraat te zien want daar heb ik zelf ook op gezeten! Ik kwam via een snuffelstage bij Kuiphuis, begon als kraanwasser, deed de opleiding voor machinist en ben nu commercieel technisch buitendienstmedewerker.”


Veiligheid voorop 

Ook Wim Kloosterboer verzorgde de begeleiding van leerlingen. Hij is VGM&K coördinator bij Kuiphuis Kraanverhuur en benadrukte de hoge waarde van de machines en alle veiligheidsaspecten die in dit werk een grote rol spelen. Wim zorgde er dan ook voor dat alle leerlingen hun veiligheidshelm op hielden. Ook benadrukte Wim de vooruitstrevende rol die Kuiphuis speelt op het vlak van verduurzaming: “We zijn actief bezig met het elektrificeren van ons kraanmachinepark.” Verder stipte Wim een belangrijke karaktereigenschap aan die je moet hebben als je als vmbo-leerling later voor dit vak kiest: “Op tijd komen en discipline. Te laat arriveren op een klus kost goud geld want iedereen staat dan stil.” Zoals gezegd, spectaculair was het onderdeel waarbij de leerlingen zelf een kraan mochten besturen. Dat wil zeggen: vanuit een stilstaande kraan een zwaar blok verticaal zo precies mogelijk manoeuvreren. Dat viel niet mee. Tijmen, één van de leerlingen, probeerde het ook. Zijn eerlijke reactie? “Mooi, maar moeilijk!” Na afloop ontvingen de leerlingen een sleutelhanger en liniaal voor tekeningen op schaal.


NieuweWeme: vmbo-leerlingen ontdekken een betere wereld 

Ook konden de leerlingen een bezoek brengen aan NieuweWeme. Al meer dan 30 jaar ontwerpt, produceert en monteert NieuweWeme in Oldenzaal hightech oplossingen voor opdrachtgevers over de hele wereld. Zij zijn experts in het ontwikkelen en produceren van duurzame projecten en producten in verschillende sectoren. InOldenzaal worden onder meer laadpalen voor elektrische auto's geproduceerd en zogenoemde energiecontainers. Wat begon met Ben Nieuwe Weme in zijn garage, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 180 experts verspreid over verschillende business units binnen de groep. NieuweWeme is onderdeel van de Koolen Industries Groep. Een combinatie van 27 bedrijven met een missie om de energietransitie te versnellen.


Volop investeren in de jeugd 

De leerlingen werden gastvrij ontvangen door Jeanet van Arragon, verantwoordelijk voor personeelszaken van NieuweWeme. Eén groepje kwam bij binnenkomst toevallig Ben Nieuwe Weme tegen, de oprichter van het bedrijf. Enthousiast gaf hij de leerlingen direct een positief advies mee: “Kies altijd werk dat je écht leuk vindt, voor niet leuk werk is het leven veel te kort.” Bijzonder was ook dat Jeanet van Arragon bij de introductie de leerlingen vroeg zich voor te stellen en te zeggen wat hun idee voor hun toekomst was. Jeanet: “NieuweWeme investeert graag in de jeugd. We bieden hier veel stages aan. En als je hier eenmaal werkt? Dan zijn er heel veel mogelijkheden om te switchen van werk en door te groeien. Ook telt bij NieuweWeme elk idee van elke medewerker om zaken te verbeteren.” NieuweWeme is vooral actief met verduurzaming en de energietransitie, iets waar de leerlingen op aansloegen.


Inspirerende rondleiding 

Na een leuk gesprek in de groep en een korte bedrijfspresentatie volgde de rondleiding langs de vier business units. Speciaal aandacht kreeg bijvoorbeeld de zogeheten Battolyser, een slim en duurzaam systeem dat zowel energie opslaat als die niet direct nodig is én waterstof produceert. Goed om te melden is dat NieuweWeme ook steeds meer vrouwelijke technici mag verwelkomen. Eveneens viel het de leerlingen op hoe schoon het werk is bij NieuweWeme. Twee teamleiders gaven uitleg over hun specifieke werk en ook zij benadrukten de fijne sfeer bij NieuweWeme, de doorgroeikansen voor jong mbo-talent én de deur die wagenwijd openstaat voor vrouwen.


Medisch Spectrum Twente (MST): compleet nieuwe inzichten 

Ook het bezoek aan Medisch Spectrum Twente (MST) bracht veel leerlingen op totaal nieuwe inzichten. Begeleidend docent was Ian te Lintelo, geschiedenisleraar op het TCC en mentor van een 3-GT groep: “We werden gastvrij ontvangen bij de receptie en verdeeld in twee groepen van tien leerlingen. De eerste groep leerlingen kreeg eerst de technische ‘achterkant’ van het MST gepresenteerd. Heel bijzonder, want in een ziekenhuis zien ook de leerlingen eigenlijk alleen alles rondom het bed. Maar daar zit een complete techniekwereld achter. We kregen uitleg vanuit de Technische Dienst over de enorme hoeveelheid machines en installaties die zij in beheer en onderhoud hebben. Alleen al de zuurstofvoorziening maakte veel indruk op de leerlingen evenals het noodaggregaat. Of denk aan luchtfilterinstallaties met een lengte van vele tientallen meters.” Ian zag dat de leerlingen zich er niet van bewust waren dat er achter het ziekenhuis nog zo’n enorme techniek zat: “Al die techniek en technologie aan de achterkant is eigenlijk net zo groot als het ziekenhuis aan de voorkant.”

bottom of page