“Zelf leren lassen maakt dat je de materie ook veel beter op je leerlingen overbrengt”
Belangrijk onderdeel van het programma van STO Twente is dat docenten zich blijven professionaliseren. Zo blijven zij in staat de laatste technieken uit het bedrijfsleven aan hun vmbo-leerlingen te onderwijzen. Vanuit die gedachte volgden de PIE-docenten van C.T.
Stork College een NIL-lascursus bij SMEOT.
Arnold Prinsen is docent PIE aan het C.T. Stork College in Hengelo: “C.T. Stork College introduceerde het nieuwe keuzedeel lassen binnen het PIE-profiel. Om ook hier goed les in te kunnen geven, zijn mijn PIE-collega’s en ik opnieuw op cursus gegaan, want we zijn geen van alle lassers. Als we onze leerlingen hierin les willen geven, moeten we het uiteraard zelf ook kunnen én beoordelen of de leerlingen dit goed doen.”
Verrijking van docentschap techniek
Opleidingspartner SMEOT bracht uitkomst met een NIL-lascursus voor een erkend diploma van het Kenniscentrum voor Lastechniek in Nederland: “Vier docenten van C.T. Stork College, waaronder ik, volgen nu de NIL-lascursus.” In maart 2022 staan de examens gepland. Arnold vindt het overdag lesgeven én ’s avonds de lascursus volgen goed te combineren: “Het is druk en je maakt lange dagen, maar het is fantastisch om als docent zelf ook bij te leren en bij te blijven. Dit is echt een verrijking van je docentschap techniek. Daarnaast ervaar je zelf weer hoe het is om iets nieuws te leren, zoals je eigen leerlingen dat elke dag meemaken. Verder vind ik het sparren met de collega-docenten techniek na een cursusavond leerzaam. Het onderlinge enthousiasme is groot én je leert je collega’s ook op een andere manier kennen.”
Goed nieuws: lassen met de laatste apparatuur
Gelukkig is C.T. Stork College in het bezit van zes lasapparaten. Arnold: “De bestelling is gedaan voor vervangende apparatuur volgens de laatste technische normen. We werken daardoor binnenkort met de nieuwste lasapparatuur zoals die ook in het bedrijfsleven als norm geldt. De verwachting is dat de leerlingen nog dit schooljaar leren lassen op deze nieuwe apparatuur.” Tom Blaauwgeers, projectleider Sterk Techniekonderwijs regio Hengelo: “Een van de onderdelen van STO Hengelo betreft het door ontwikkelen van een beroepsgericht keuzevak. Hiervoor is de nieuwste apparatuur te koppelen aan het beroepsgerichte keuzevak Booglasprocessen. Tevens zullen er nieuwe opdrachten worden ontwikkeld om met deze nieuwe apparatuur te werken.”
Altijd bij blijven leren
Overigens laat Arnold het hier niet bij: “Techniek staat nooit stil, er is altijd iets bij te leren. De volgende cursus staat voor mij en mijn collega’s alweer voor de deur. Bijblijven is een must. Als er nieuwe technieken zijn, sta ik met mijn neus vooraan. Als je er zelf interesse in hebt, snijdt het mes aan twee kanten: je leert het zelf veel makkelijker én brengt het beter en enthousiaster over op je leerlingen.”